Ce sunt suplimentele alimentare si cine are nevoie de ele?

Ce sunt suplimentele alimentare si cine le are nevoie?

Exista numeroase suplimente alimentare pe piata, dar pentru cine sunt acestea? Cand sunt benefice, ineficiente sau chiar daunatoare? In acest articol vom explora recomandarile generale privind administrarea suplimentelor alimentare.

Ce sunt suplimentele alimentare?

Ideea din spatele suplimentelor alimentare, numite si suplimente dietetice sau nutritionale, este de a furniza substante nutritive care nu pot fi consumate in cantitati suficiente.

Suplimentele alimentare pot fi vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi si alte substante furnizate sub forma de pastile, tablete, capsule, lichid etc.1

Suplimentele sunt disponibile intr-o gama de doze si in diferite combinatii. Cu toate acestea, doar o anumita cantitate din fiecare nutrient este necesara pentru ca organismul nostru sa functioneze, iar cantitatile mai mari nu sunt neaparat mai bune. La doze mari, unele substante pot avea efecte adverse si pot deveni daunatoare. Prin urmare, pentru a proteja sanatatea consumatorilor, suplimentele pot fi vandute in mod legal doar cu o recomandare adecvata zilnica privind doza si o declaratie de avertizare care sa nu depaseasca acea doza.

Utilizarea suplimentelor variaza in Europa. De exemplu, este obisnuita in Germania si Danemarca (43% si 59% din populatia adulta). Deasemenea, femeile folosesc suplimente mai mult decat barbatii.

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

Suplimentele nu sunt un substitut pentru o alimentatie sanatoasa echilibrata. O alimentatie care include o multime de fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​adecvate si grasimi sanatoase ar trebui sa furnizeze in mod normal toti nutrientii necesari pentru o sanatate buna.

Majoritatea tarilor europene sunt de acord ca mesajele destinate publicului larg ar trebui sa se concentreze pe recomandari privind alimentele. Dar exista grupuri de persoane care au nevoie de sfaturi in privinta suplimentelor, chiar si atunci cand au o alimentatie echilibrata, adica femei aflate la varsta fertila, indivizi aflati sub un tratament medicamentos specific.

Partial datorita stilului nostru de viata modern, nu toata lumea reuseste sa aiba o alimentatie sanatoasa. In Europa, sondajele au sugerat existenta unor aporturi suboptimale pentru mai multi micronutrienti.

Proiectul EURRECA finantat de UE a gasit aporturi inadecvate pentru vitamina C, vitamina D, acid folic, calciu, seleniu si iod. Intr-o analiza recenta la nivel national, sondajele au aratat o preocupare larga in ceea ce priveste aporturile de vitamina D, in timp ce anumite grupe de varsta au mai degraba aporturi reduse de minerale.

Spre exemplu, exista ingrijorare cu privire la aporturile adecvate de fier in randul adolescentelor din Danemarca, Franta, Polonia, Germania si Marea Britanie.

Aportul redus de fier la femeile tinere este in crestere, de asemenea, riscul de nastere a bebelusilor cu greutate scazuta, deficienta de fier si dezvoltare intarziata a creierului. Li se recomanda sa ia acid folic inainte de conceptie si sa continue primele 12 saptamani de sarcina. O stare adecvata a folatului poate reduce riscul de a avea un copil cu defecte ale tubului neural.

Cercetari recente sugereaza ca 50–70% dintre europeni au o stare proasta de vitamina D. Deoarece vitamina D depinde nu numai de aportul din alimentatie, dar si de expunerea la lumina UV, poate exista o necesitate mai puternica pentru recomandarea suplimentelor cu vitamina D in tarile din Europa de Nord. In unele tari (inclusiv Marea Britanie, Irlanda, Olanda si Suedia) exista deja recomandari pentru anumite grupuri din populatie de a lua un supliment de vitamina D.

Exista si riscuri speciale pentru anumite grupuri de populatie. In ciuda faptului ca au un rol in sanatate, nu toate suplimentele sunt utile si nu tuturor. Unele studii arata ca multivitaminele pot contribui la un risc crescut de aporturi excesive de nutrienti și s-a sugerat ca multivitaminele sa fie formulate cu o mai mare atenție pentru aporturile de micronutrienți din alimente.

Ar trebui acordata o atentie deosebita citirii etichetei si trebuie sa ne asiguram ca suplimentul este cel potrivit. Pentru femeile insarcinate, de exemplu, suplimentele care contin vitamina A (retinol), inclusiv uleiul de ficat de peste, pot fi daunatoare si pot provoca defecte la nastere daca doza recomandata este depasita sau este depasita pe o perioada lunga de timp.

Concluzie

Unele grupuri de populatie sunt sfatuite sa ia suplimente specifice. Mesajul general este: urmati o alimentatie sanatoasa, echilibrata, citiți cu atentie etichetele suplimentelor si alimentelor si evitati sa luati mai multe doze care depasesc cantitatile zilnice recomandate (DZR). In caz ca aveti indoieli, cereti sfatul unui dietetician sau medic inainte de a alege un supliment alimentar.

Sursa: Consiliul European privind Alimentatia

Pentru suplimente de incredere, cu ingrediente bio, usor acceptate de organism, va rugam sa ne contactati cu ajutorul Formularului de contact aici!

admin
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Sana Vida
Logo